петък, май 21, 2010

Мевлана Пилаф (Mevlana (Tekke) Pilavi)

















Необходими продукти:
  • ½ чаша ориз, измит и изцеден
  • 200 гр агнешко, нарязано на кубчета
  • 1 + 1 чаши гореша вода
  • 1 малка глава лук, нарязан на ситно
  • 2 с.л. масло
  • 7-8 кестена, изпечени във фурната и обелени (виж Chestnut Kebab)
  • 1 малък морков, нарязан на ивици по дължина
  • ¼ чаша нахут от консерва, изплакнат и изсушен
  • 1 с.л. кедрови ядки
  • 2 с.л. бадемови ядки, на резенчета
  • 1 с.л. стафиди
  • ½ с.л. захар
  • ½ с.л. канела
  • Сол и пипер

Начин на приготвяне:

Готвим агнешкото в собствен сос. Добавяме лука и задушаваме за 2-3 минути, след което доливаме 1 чаша гореща вода, и готвим на средно силен огън, докато остане съвсем малко вода и агнешкото омекне.

Добавяме морковите, кедровите ядки, и стафидите и разбъркваме на огъня за около 2 минути. Поставяме в тенджерата кестените, нахута, ориза, захарта, канелата, солта, пипера и втората чаша гореща вода и разбъркваме. Намаляме огъня на слабо, захлюпваме с капака и оставяме докато ориза абсорбира водата. Оставяме пилафа за 5 минути преди сервиране.

Количеството стига за 2 порции.

Няма коментари:

Публикуване на коментар