четвъртък, май 06, 2010

Кюфтета с картофи на фурна (Firinda Kofte Patates)



Необходи ми продукти за кюфтетата:

  • Около 450 гр. Средно едра телешка кайма
  • 1 резен от багета (френска франзелка), накиснат в мляко. Излишното мляко се изтисква
  • 1 яйце
  • 1 малка глава лук, надробена
  • 1 ч.л. лемонова кора
  • 1/2 ч.й. паприка (пиперково пюре)
  • 1/4 чаша накълцан магданоз
  • Сол, чер пипер

    За доматения сос:
    • 2 с.л. зехтин
    • 1 глава лук, нарязан на филийки
    • 1 скилидка чесън, накълцана
    • 1 1/2 чаши домати нарязани на кубчета (от консерва)
    • Сол, пипер
    • 1/4 чаша олио
    • 1 с.л. зехтин
    • 3 средно големи обикновени картофа, нарязани на кръгчета
    • 2-3 пиперки, нарязани на по 2-3 парчета
    • 1-2 домати, нарязани на кръгчета

          Омесваме продуктите за кюфтетата. Оформяме самите кюфтета, овалваме ги в брашно.  Пържим в предварително загрятото олио по около 2-3 мин от всяка страна на средно силен огън. Вадим от тигана и ги оставяме върху салфетка, така че да се попие излишното количество олио.

          Намазваме тавата с около 2 с.л. олио. Поставяме картофените резени в нея. Нареждаме пържените кюфтета върху тях и ги покриваме с резените домати и пиперки.

          Междувременно, приготвяме доматения сос - сотираме лука в зехтина, за около 2 минути, добавяме чесъна и когато уханието му започне да се усеща добавяме доматите, солта и пипера. Оставяме го да се вари, за около 2 минути след което изливаме доматения сос върху кюфтетата в тавата.

          Предварително нагряваме фурната до около 180 С. Печем за около 35-40 мин, докато картофите омекнат. Сервираме кюфтетата с кисело мляко и хляб.

          Количеството е за 3-4 порции

          Няма коментари:

          Публикуване на коментар