Необходи ми продукти за кюфтетата:
- Около 450 гр. Средно едра телешка кайма
- 1 резен от багета (френска франзелка), накиснат в мляко. Излишното мляко се изтисква
- 1 яйце
- 1 малка глава лук, надробена
- 1 ч.л. лемонова кора
- 1/2 ч.й. паприка (пиперково пюре)
- 1/4 чаша накълцан магданоз
- Сол, чер пипер
За доматения сос:
- 2 с.л. зехтин
- 1 глава лук, нарязан на филийки
- 1 скилидка чесън, накълцана
- 1 1/2 чаши домати нарязани на кубчета (от консерва)
- Сол, пипер
- 1/4 чаша олио
- 1 с.л. зехтин
- 3 средно големи обикновени картофа, нарязани на кръгчета
- 2-3 пиперки, нарязани на по 2-3 парчета
- 1-2 домати, нарязани на кръгчета
Омесваме продуктите за кюфтетата. Оформяме самите кюфтета, овалваме ги в брашно. Пържим в предварително загрятото олио по около 2-3 мин от всяка страна на средно силен огън. Вадим от тигана и ги оставяме върху салфетка, така че да се попие излишното количество олио.
Намазваме тавата с около 2 с.л. олио. Поставяме картофените резени в нея. Нареждаме пържените кюфтета върху тях и ги покриваме с резените домати и пиперки.
Междувременно, приготвяме доматения сос - сотираме лука в зехтина, за около 2 минути, добавяме чесъна и когато уханието му започне да се усеща добавяме доматите, солта и пипера. Оставяме го да се вари, за около 2 минути след което изливаме доматения сос върху кюфтетата в тавата.
Предварително нагряваме фурната до около 180 С. Печем за около 35-40 мин, докато картофите омекнат. Сервираме кюфтетата с кисело мляко и хляб.
Количеството е за 3-4 порции
Няма коментари:
Публикуване на коментар