четвъртък, май 06, 2010

Турско руло от кайма - Далиан кюфте (Dalyan Kofte)



Необходими продукти:

За кюфтето:

  • 500 постна телешка кайма
  • 1 малка глава лук, настъргана
  • 1 яйце
  • 1 филия хляб без кората, накисната в мляко след което изцедена
  • 1 с.л. галета или 1 филия хляб без кората натрошена на трохи (турския хляб е от типа на френските франзелки, така че 1 резен от него би била приблизително половин филия стандартен "заводски" хляб)
  • 1/4 чаша смачкани домати (от консерва)
  • 1 ч.л. кимион
  • 1/2 ч.л. чер пипер
  • Сол

За заливката:
  • 2 с.л. смачкани домати
  • 1 ч.л. паста от червени пиперки
  • 1 ч.л. мед

Зеленчуци:
  • 1/2 чаша телешки бульон
  • 1 с.л. масло
  • 2-3 с.л. смачкани домати
  • 1/2 чаша грах, замразен (изплакнат с гореща вода)
  • 1 малък морков, обелен и нарязан на кубчета

За гарнитурата:
  • 3-4 сварени яйца, нарязани на резенчета

Смесваме всички продукти за кюфтето с ръка. Омесваме в продълговата форма като франзела с дължина от около 20-22 см и 10 см дебелина. Постиламе тавата на фурната с пергамент и поставяме на него кюфтето (рулото). Смесваме съставките на заливката инамазваме с нея кюфтето.

Нагряваме фурната до 180 С. Поставяме тавата на средно положение и печем за около 1 час и половина. Оставяме тавата да поизстина за около 10-тина минути преди да нарежем и да сервираме.

Междувременно сваряваме зеленчуците на среден огън в захлюпен съд, докато се сварят морковите.

Поставяме нарязаното руло (кюфтето) в чиния за сервиране, като нареждаме по едн опарче яйце върху всеки резен. Аранжира се с охладените зеленчуци и се сервира.

Количеството е за 4 порции.

Забележка на автора (Бинур)
Традиционно за Руло "Стефани" свареното яйце, граха и моркова се поставят в средата на рулото преди да се оформи, но по  този начин е по-лесно, а вкусовите качества остават същите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар