Необходими продукти:
За кюфтето:
- 500 постна телешка кайма
- 1 малка глава лук, настъргана
- 1 яйце
- 1 филия хляб без кората, накисната в мляко след което изцедена
- 1 с.л. галета или 1 филия хляб без кората натрошена на трохи (турския хляб е от типа на френските франзелки, така че 1 резен от него би била приблизително половин филия стандартен "заводски" хляб)
- 1/4 чаша смачкани домати (от консерва)
- 1 ч.л. кимион
- 1/2 ч.л. чер пипер
- Сол
За заливката:
- 2 с.л. смачкани домати
- 1 ч.л. паста от червени пиперки
- 1 ч.л. мед
Зеленчуци:
- 1/2 чаша телешки бульон
- 1 с.л. масло
- 2-3 с.л. смачкани домати
- 1/2 чаша грах, замразен (изплакнат с гореща вода)
- 1 малък морков, обелен и нарязан на кубчета
За гарнитурата:
- 3-4 сварени яйца, нарязани на резенчета
Смесваме всички продукти за кюфтето с ръка. Омесваме в продълговата форма като франзела с дължина от около 20-22 см и 10 см дебелина. Постиламе тавата на фурната с пергамент и поставяме на него кюфтето (рулото). Смесваме съставките на заливката инамазваме с нея кюфтето.
Нагряваме фурната до 180 С. Поставяме тавата на средно положение и печем за около 1 час и половина. Оставяме тавата да поизстина за около 10-тина минути преди да нарежем и да сервираме.
Междувременно сваряваме зеленчуците на среден огън в захлюпен съд, докато се сварят морковите.
Поставяме нарязаното руло (кюфтето) в чиния за сервиране, като нареждаме по едн опарче яйце върху всеки резен. Аранжира се с охладените зеленчуци и се сервира.
Количеството е за 4 порции.
Забележка на автора (Бинур)
Традиционно за Руло "Стефани" свареното яйце, граха и моркова се поставят в средата на рулото преди да се оформи, но по този начин е по-лесно, а вкусовите качества остават същите.
Няма коментари:
Публикуване на коментар