неделя, май 16, 2010

Чий кюфте (Cig kofte)


Необходими продукти:

  • 500 гр. кайма овнешки бут, без тлъстина, смляна 3 пъти
  • 250 гр. Ситен булгур
  • 2 свежи домата
  • 500 гр зелен лук (само зелената част)
  • 1 връзка магданоз
  • 1 1/2 ч.л. сол
  • 1/4 ч.л. чер пипер
  • 1/2 ч.л. лют червен пипер
  • 1/2 ч.л. бахар
  • 1/2 ч.л. кимион

Начин на приготвяне:

Измиваме и изцеждаме булгура. Настъргваме лука и смесваме с накълцания магданоз. Обелваме и нарязваме доматите на кубчета, след което ги добавяме към лука и магданоза. Към сместа добавяме солта, черния и червения пипер, бахара и кимиона, разбъркваме с ръка и оставяме настрани. Поставяме каймата и булгура в голяма тава, друг подходящ съд или направо върху кухненския плот и започваме да месим на ръка докато се превърнат в еднородна паста.

Докато месим от време на време си навлажняваме ръцете със студена вода. Добавяме към каймата предварително подготвената смеска от домати, лук магданоз и подправки и продължаваме да месим докато сместа стане еднородна. Когато постигнем еднородност, започваме да оформяме продълговати кюфтета с ръка и ги поставяме в чиния за сервиране, декорирани с маруля, зеле и магданоз.

Препоръчва се кюфтето да се приготвя непосредствено преди консумация, тъй като ако се оставят да престоят за по-дълго, губят вкусовите си качества, а има и риск за разваляне на суровата кайма.

Pasted from <http://www.turkeytourismguide.net/raw-meatballs-cig-kofte/raw-meatballs-cig-kofte.html


А ето и връзка към видео клип с показано приготвяне на Чий кюфте от баба туркиня (клипа е на английски)


http://www.youtube.com/watch?v=ngVwUfnlP5c


Особеното в случая е, че готвачката първо смесва булгура с малко вода и го оставя да се накисне, което според нея ускорява после приготвянето на сместа с каймата - предполагам, че е така защото не се налага булгура да омекне при самото месене, поемайки влагата от месото. След това добавя половината кайма към булгура, меси, добавя останалите продукти и т.н. Гледайте - интересно е.


След гледането и дългото месене - ако все още имат сили, както писах в рецептата за картофените чий кюфтета, поднасят се като предястие и лютото се гаси с големи глъдки турска ракия или проста българска мастика. :)


Допър апетит и Наздраве!

Няма коментари:

Публикуване на коментар