неделя, май 16, 2010

Задушени картофи с кимион (Aloo Jeera); Гарам масала.











Необходими продукти:

  • 200 г. картофи
  • 50 мл. олио
  • 10 г. кимион семена
  • 20 г. пресен джинджифил
  • 2-3 стръка зелен лук
  • 30 г. чесън
  • 10 г. куркума
  • 20 г. лют червен пипер (ситен)
  • 100 г. домати
  • 5 г. Гарам масала
  • 20 г. Кориандрър на прах
  • 10 г. кориандър листа
  • Сол на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Сваряваме на нарязваме картофите на кубчета. Накълцваме лука, чесъна, джинджифила, доматите и листата кориандър.
  1. Нагряваме мазнината и запържваме кимиона, докато започне да пука. Добавяме чесъна и джинджифила и задушаваме докато придобие златист цвят.
  1. Разбъркваме и добавяме картофите. Добавме останалите подправки и доматите и оставяме на огъня за около 5 минути.


Гарам Масала:

Гарам масала е традиционна индийска смес от подправки, която често варира по състав според конкретния регион.

Някои от най-честите й съставки са чер и бял пипер, карамфил, касия (
Cinnamomum tamala, малибар), long pepper (also known as pippali), чер кимион black cumin (познат като  shahi jeera), кимион на семе, канела, черен, кафяв и зелен кардамон, индийско орехче, звезден анасон, семе кориандър

Според някои рецепти  подправките се смесват с билки, а според други подправките трябва да се смелят и смесят с вода, оцет или друга течност като например кокосово мляко, докато се получи паста. Някои рецепти включват и добавяне на ядки, лук, чесън. Ароматите следва да се смесват с оглед постигане на балансиран ефект, като в някои случаи може да се наблегне на даден аромат, за да подхожда на конкретни блюда. Обикновено Масалата се изпича за да може ароматите да се освободят.


Проста рецепта за Гарам Масала може да се намери в долупосочения сайт, за което им благодаря ;)

Гарам масала

Продукти
  • 3 пръчици канела, около 10 см всяка
  • 1 с.л. кардамом
  • 1/2 с.л. семена на кимион
  • 1/2 с.л. зърна черен пипер
  • 1/2 с.л. карамфил
  • 1/2 с.л. семена от кориандър

Приготовление
Изпечете подправките (без канелата) във фурната (без да покафенеят).
Счукайте канелата на малки частици.
Смесете съставките в съд. Разбъркайте много добре и ги пасирайте с миксер на висока скорост.



Забележка: Картофките са чудесни. Поради липса на част от подправките, лично аз си ги приготвих със сух джинджифил и без употреба на гарам масала и листа от кориандър, което предполагам че не им се отрази негативно поне съдейки по крайния резултат. Не на последно място - за хората, които не обичай чак толкова пикантни храни, предполагам биха могли да ползват подправките в по-малки количества на око. Приятно похапване.

Няма коментари:

Публикуване на коментар