четвъртък, май 06, 2010

Кюфтета със зеленчуци и доматен сос (Sebzeli Sulu Kofte)



Необходими продукти:

За кюфтетата:

  • 400  гр. Нормално смляна телешка кайма
  • 1/4 чаша късозърнест ориз, измит и изцеден
  • 1 яйце
  • Сол и чер пипер

  • 1/2 чаша брашно

  • 1 глава лук, настъргана
  • 3 с.л. зехтин, екстра върджин
  • 1 с.л.  Масло
  • 4-5 с.л. смачкани домати (консерва)
  • 2 чаши вода
  • 1 малък морков, обелен и нарязан на ситно
  • 1/4 чаша замразен грах
  • 1/2 чаша карфиол, разкъсан на парчета
  • 1/2 чаша бамя, консерва, изцедена
  • Сол и пипер

Поставяме брашното в голяма чиния. Омесваме продуктите за кюфтетата в купа. От сместа оформяме малки кюфтенца (топчета )и ги поставяме в купата с брашното.

Междувременно задушаваме лика със зехтина и маслото за около 2 минути. Дoбавяме доматите, водата, моркова, граха, карфиола, солта и пипера. Оставяме на средно силен огън докато започне да ври. Когато това стане оваляните в брашното кюфтенца, се добавят в тенджерата със соса и се оставят да къкрят около 20 минути на малко по-слаб огън. 2 минути преди да изключим печката добавяме бамята.

Ястието се сервира с лъжица и хляб :) и стига за около 4 порции.

Приятно топене с хляба :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар