Необходими продукти:
За кюфтетата:
- 400 гр. Нормално смляна телешка кайма
- 1/4 чаша късозърнест ориз, измит и изцеден
- 1 яйце
- Сол и чер пипер
- 1/2 чаша брашно
- 1 глава лук, настъргана
- 3 с.л. зехтин, екстра върджин
- 1 с.л. Масло
- 4-5 с.л. смачкани домати (консерва)
- 2 чаши вода
- 1 малък морков, обелен и нарязан на ситно
- 1/4 чаша замразен грах
- 1/2 чаша карфиол, разкъсан на парчета
- 1/2 чаша бамя, консерва, изцедена
- Сол и пипер
Поставяме брашното в голяма чиния. Омесваме продуктите за кюфтетата в купа. От сместа оформяме малки кюфтенца (топчета )и ги поставяме в купата с брашното.
Междувременно задушаваме лика със зехтина и маслото за около 2 минути. Дoбавяме доматите, водата, моркова, граха, карфиола, солта и пипера. Оставяме на средно силен огън докато започне да ври. Когато това стане оваляните в брашното кюфтенца, се добавят в тенджерата със соса и се оставят да къкрят около 20 минути на малко по-слаб огън. 2 минути преди да изключим печката добавяме бамята.
Ястието се сервира с лъжица и хляб :) и стига за около 4 порции.
Приятно топене с хляба :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар