четвъртък, май 06, 2010

Инегьол кюфте (Inegol Kofte)



Необходими продукти:

  • 500 гр средно едро смляно телешко

За подготвителната част:
  • 1/4 от 500те грама телешка кайма
  • 1 с.л. настърган лук
  • 1/2 ч.л. сода за хляб
  • 1/2 ч.л. сол




За кюфтетата:
  • Останалата част от каймата
  • 1 средна глава лук, настъргана
  • 1/2 ч.л. сода за хляб
  • 1 ч.л. оцет
  • 1 ч.л. сол
  • Плюс подготвителната част, престояла за около 1 ден в хладилника.

Омесваме продуктите за първата част с ръка и поставяме в найлонов плик със закопчалка или в херметично затворен съд и оставяме да престои за около 1 ден в хладилник. На следващия ден смесваме всички останали продукти с "първата част" в кухненски комбайн или на ръка. Поставяме сместа в съд с капак и я оставяме да престои за още 2 до 4 часа.

Разделяме сместа на 21 до 22 части и придаваме на всяко парче овална продълговата форма. Нагряваме тефлонов тиган на средна температура, и пържим кюфтетата равномерно без да използваме мазнина.

Инегьолските кюфтета се сервират с айран и гарнитура от бобена салата, печен домат, пиперка, сумак, едър червен пипер и риган.

Ако ви хареса и възнамерявате да приготвите нова доза Инегьол кюфтета, за "начална част" можете да ползвате 2 от вече приготвените кюфтета и да ги оставите да престоят в хладилника запечатани в найлон или съд.

Няма коментари:

Публикуване на коментар