Необходими продукти:
- 500 гр средно едро смляно телешко
За подготвителната част:
- 1/4 от 500те грама телешка кайма
- 1 с.л. настърган лук
- 1/2 ч.л. сода за хляб
- 1/2 ч.л. сол
За кюфтетата:
- Останалата част от каймата
- 1 средна глава лук, настъргана
- 1/2 ч.л. сода за хляб
- 1 ч.л. оцет
- 1 ч.л. сол
- Плюс подготвителната част, престояла за около 1 ден в хладилника.
Омесваме продуктите за първата част с ръка и поставяме в найлонов плик със закопчалка или в херметично затворен съд и оставяме да престои за около 1 ден в хладилник. На следващия ден смесваме всички останали продукти с "първата част" в кухненски комбайн или на ръка. Поставяме сместа в съд с капак и я оставяме да престои за още 2 до 4 часа.
Разделяме сместа на 21 до 22 части и придаваме на всяко парче овална продълговата форма. Нагряваме тефлонов тиган на средна температура, и пържим кюфтетата равномерно без да използваме мазнина.
Инегьолските кюфтета се сервират с айран и гарнитура от бобена салата, печен домат, пиперка, сумак, едър червен пипер и риган.
Ако ви хареса и възнамерявате да приготвите нова доза Инегьол кюфтета, за "начална част" можете да ползвате 2 от вече приготвените кюфтета и да ги оставите да престоят в хладилника запечатани в найлон или съд.
Pasted from <http://www.turkishcookbook.com/2009/02/inegol-kofte.php>
Няма коментари:
Публикуване на коментар